söndag 9 juni 2013

Zombie Flesh Eaters

Zombie Flesh Eaters
Zombie 2 (Italien 10979)
Regi: Lucio Fulci
Manus: Elisa Briganti
Medverkande: Tisa Farrow, Ian McCulloch, Richard Johnson mfl
Imdb: www.imdb.com/title/tt0080057/

Handling:

En tillsynes obemannad båt driver omkring strax utanför New York och kustbevakningen sätts in. När de båda männen kommer ombord blir de överfallna av en zombie. En av männen blir biten och dör innan hans kollega skjuter zombien och den hamnar i vattnet. Båten läggs i karantän i väntan på att polisen ska undersöka den.
Samma natt kommer en journalist till hamnen och smyger ombord på båten. Ombord hittar han en kvinna som är dotter till båtens ägare. Hon berättar att hon inte hört något av sin far på länge och sist var han på en ön Matul utanför Domnikanska Republiken. Tillsammans reser de sedan ner till ön för att leta efter pappan. En resa de sent ska glömma.

Blod/slask:

Underbara effekter av Gianetto De Rossi. Av höjdpunkterna finns, träflisa i ögat, zombie vs haj, sköna zombieattakter med mera med mera. Bra effekter överlag.

Naket/sex:

Ingen sexscen, men lite naket finns det. En kvinna tar sig en dusch och en annan kvinna dyker iförd g-string trosor.

Omdöme:

Denna "uppföljare" till Dawn of the Dead som ju hette Zombie i Italien är riktigt bra. Fulci hade gjort några giallis och spagettivästerns innan denna film och efter denna fick han sitt smeknamn Godfather of Gore. Scenerna i Manuset skrevs faktiskt innan Dawn of the Dead och den succén ville producenterna att scener i USA skulle läggas till. Enzo G. Castellari regissör till bland annat Inglorious Bastards tillfrågdes först att regissera filmen, men han tackade nej då inte riktigt gillade skräck och föreslog sin polare Fulci och resten är historia.
En favorit för mig. Jag såg den första gången på VHS från Vipco i en Strong Uncut Version, den hade t.o.m rätt OAR. Jag såg den så många gånger att bandet nästan gick av. Kvalitén på filmen efteråt var inte bra. Nu äger jag flera olika utgåvor på DVD och ser filmen rätt ofta. Är man lite nere kan man med fördel titta på Zombie Flesh Eaters. Visst, är inte manuset så genomtänkt, visst är det inte alltid så logiskt, men vem bryr sig?

Betyg: 10 träflisor/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar