torsdag 27 juni 2013

Chained

Chained
(Kanada 2012)
Regi: Jennifer Lynch
Manus: Jennifer Lynch
Medverkande: Vincent D'Onofrio, Eamon Farren, Evan Bird mfl
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt1989475/ 

Handling:

Bob är en seriemördare. Han kör omkring i sin taxibil och letar offer.
En mor och hennes nioåriga son har just blivit avsläppta utanför en biograf. Livet leker, de ska se en rysare och allt är på topp. Efter filmen ropar de fast en taxi.
Bob dödar mamman och kidnappar sonen. Åren går och en märklig far och son son relation växer fram. Bob vill nämligen att sonen ska ta över hans verksamhet. Han lär upp honom hur kvinnokroppen fungerar, tvingar honom att begrava kropparna i jordkällaren och håller honom fastkedjad vid sin säng. 

Blod/slask:

Inte överdrivet mycket. Men det som finns ser väldigt bra ut. Hela filmen har en brutal ton i sig och är obehaglig. Men ni som väntar er blodkaskader blir besvikna, men som sagt. Det finns blod i den. Den blev omklippt till USA premiären då MPAA tyckte att scen var för realistisk och våldsam. Scenen är fortfarande med men i en nedtonad variant.

Naket/sex:

Våldtäkt är ett av filmen teman, men det finns inga nakenscener. Några obehagliga snabba klipp på en våldtäkt finns det.

Omdöme:

Det är länge sedan jag mått dåligt över en film. Men det gjorde av den här. Filmens ton är skitig och realistisk.  Tempot är långsamt, men det blir aldrig tråkigt. Man sitter med en konstant obehagskänsla i kroppen och man vet inte hur filmen ska sluta. Det är ingen typisk Hollywoodrysare där man kan räkna ut slutet med förbundna ögon och Metallica på högsta volym samtidigt som man tittar på filmen. Dessutom bjuds vi på en rejäl twist i slutet som är riktigt bra. Båda skådespelarna i huvudrollerna, Vincent D'Onofrio, Eamon Farren är fruktansvärt bra. D'Onofrio har nog aldrig varit bättre tror jag. Han har dessutom blivit belönad för denna insats, en väl värd belöning. 
Jennifer Lynch är givetvis dotter till David Lynch och deras stil är liknade. Långsamma filmer som aldrig blir tråkiga. 
Jag rekommenderar denna film starkt. Att kalla den rysare kanske är fel. Mer ett mörkt obehagligt drama eller kanske thriller. Men se den!

Betyg: 9 kedjor/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar