onsdag 5 juni 2013

Scream

Scream
(USA 1996)
Regi: Wes Craven
Manus: Kevin Williamsson
Medverkande: Neve Campbell, Skeet Ulrich, Courteney Cox mfl
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0117571/

Handling:

Sent en kväll ringer telefonen hemma hos Casey (Drew Barrymore) som just håller på att göra i ordning lite popcorn inför en skräckfilmskväll med pojkvännen. I andra luren börjar en person prata med henne, först lite vanligt sedan mer och mer hotfullt. Efter en stund står det klart för Casey att hennes pojkvän är fången hos telefonrösten och hon får en chans att släppa honom fri med en frågesport. Men svarar hon fel kommer han dö. Gissa vad hon gör? När tarmarna trillar ur pojkvännens mage anfaller mördaren Casey och efter en stund faller även hon offer.
Detta är bara början... Snart går ingen säker för Ghostface blodtörst.

Blod/slask:

Blodig slasher! Vi bjuds på inälvor, knivhugg, mosat huvud, halsavskärning och mycket mer. Alla effekter är old school och designade K.N.B fx group. Good stuff! Me like very much.

Naket/sex:

Här var det tomt. En sexscen, men inget visas.

Omdöme:

Slasherfilmens comeback efter några år av tysthet. Guldåldern var ju under 80 talet då Hollywood spottade ur sig slasherfilmer på löpande band. Allt från små bolag till de stora jättarna. Alla gjorde slasher. Men sedan blev det tyst i början av nittiotalet, det gjordes fortfarande slasher men de flesta hamnade direkt på videohyllan och glömdes bort. Censuren gjorde att många bolag inte ville göra skräck/slasherfilmer något mer. Men så kom Scream och vände upp och ner på allt! Blodiga mord avlöste varandra och ett manus som verkligen var bra och nyskapande, desutom var det väldigt smart och närapå omöjligt att lista ut vem mördaren var. Vips var slasherfilmer på modet igen och Hollywood började spotta ut slasher igen. Wes Craven fick ny stjärnstatus efter några år av glömska. Han var produktiv hela tiden men nu fick han en stor publik igen. Manusförfattaren Williamsson blev även han stjärna och några av hans gamla manus dammades av och filmades, slasherfilmer även det och blev succéer!  
Är då Scream så bra? Javisst är den det! Det var den vitamininjektion som behövdes i Hollywood för att skräckfilmer skulle bli populära igen. Efter det har mängder med bra slasher kommit och flera gamla klassiker har fått ny kostym (fast alla är inte bra) Scream själv har fått tre uppföljare om inte kommer upp i samma klass som originalet men är alla klart sevärda.
Se Scream om du inte gjort det!

Betyg: 10 garagedörrar/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar