lördag 1 juni 2013

Fredagen den 13:e del 6

Fredagen den 13:e del 6
Jason lives: Friday the 13th part 6 (USA 1986)
Regi: Tom McLoughlin
Manus: Tom McLoughlin
Medverkande: Thom Mathews, Jennifer Cooke, David Kagen mfl

Handling:

Tommy Jarvis, nu en vuxen man, lider fortfarande av sviterna efter slakten av Jason. Han måste se den begravda kroppen för att vara säker på att Jason verkligen är död. Sagt och gjort. Tillsammans med en vän beger han sig till kyrkogården där Jason ligger begravd. Han öppnar kistan och finner en väldigt död Jason som maskar och andra djur tuggat lite på. Minnen kommer tillbaka och Tommy hugger ner ett metallspett i Jasons kropp för att tvärsäker på att han är död. I samma ögonblick slår blixten ner i metallspettet och vad händer? Jo, gamle Jason vaknar till liv och hans blodtörst har inte blivit mindre med åren om man säger så.
Samtidigt har ett gäng tonåringar, (har vi hört det tidigare?) öppnat upp det gamla läget igen för att visa stan att det numer är säkert att han sommarläger där. Barnen kommer dit och allt börjar bra. Men Jason är på väg tillbaka och den enda som kan stoppa honom är Tommy Jarvis...

Blod/slask:

En våldsam del av serien. Tyvärr sönderhackat av MPAA, USA:s censur. Jag har sett de bortklippta scenerna och de är riktigt brutala. Hade gärna sett dessa scener i en en totalt oklippt version av filmen. Men det verkar som om Paramount som äger rättigheterna inte vill eller kan ge ut filmerna helt oklippta. Synd tycker jag. Men trots det så finns det blod och sköna dödsscener i filmen.

Naket/sex:

En extremt påklädd sexscen, that's all!

Omdöme:

Jason är tillbaka! Fansen gillade inte att fusk Jason gick omkring och viftade med macheten. De ville ha den riktiga varan! Del 6 har en skön blandning av humor och skräck och bra musik. En av mina idoler Alice Cooper gjorde ledmotivet: He's back (the man behind the mask) och fick en stor hit i Sverige med den låten. Han har även med andra låtar i filmens soundtrack.
När jag såg denna del först för sisådär tjugo år sedan i en dålig  femte generationens VHS kopia tyckte jag den var dålig. Nu har den vuxit. Nu håller jag den som av favoriterna i hela serien.

Betyg: 8 metallspett/10

1 kommentar: