fredag 21 juni 2013

Vem är du?

Vem är du?
(Sverige 2005)
Regi: Jonas Skelterwijk
Manus: Jonas Skelterwijk 
Medverkande: Estelle Lönnberg, Anna Rydberg, Nour El-Refai mfl
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0455226/

Handling:

Sex vänner bryter sig in i en gammal spritfabrik för att festa lite och leka Anden i glaset. Tio år tidigare mördade vaktmästaren i huset sin hustru genom att krossa hennes skalle med en tegelsten. I huset finns något ondskefullt som bara väntar på att komma ut från väggarna. När ungdomarna börjar sin lek ställer de den fråga man aldrig får ställa: Vem är du?

Blod/slask:

Inte så mycket. Men det lilla som finns ser bra ut. Vi bjuds på utslitna ögon, tegelstensaction och lite mer smått och gått.

Naket/sex:

En av tjejerna måste vara nymfoman för det enda hon pratar om i början filmen är sex. Men det är bara snack och ingen verkstad. Alltså nada.

Omdöme:

Låg budget film från Skåne. För en gångs skull snackar alla skådisar skånska när filmen utspelas i Skåne. I en viss deckarserie snackar alla stockholmska istället, men nog om detta. Denna film är gjord av och med riktiga entusiaster när det gäller film. Digitalt filmad men både fotot och klippningen håller hög klass. Det är både lite MTV-klippning och mer normal klippning. Ljussättningen är bra, mycket olika färger i lamporna och det blir riktigt snyggt mellan varven. Det är en enda cgi effekt i filmen, en 3d bok som svävar upp i luften. Den ser helt okej ut. Make up effekterna är bra och ser trovärdiga ut. Blodet, det lilla som finns, ser ut som blod.
Nu var det slut på det positiva. Nu till det negativa. Skådespelarna... Herregud...
Ingen av skådespelarna är trovärdiga. Replikerna de levererar är stelare än min rygg efter min steloperation. Om det är pga regissören eller inte kan jag inte svara på. På den korta dokumentären verkan han vara väldigt entusiastisk och springa runt och vad som sker i scenen. Men personregi verkan han inte kunna. Denna film var hans första och han har bara gjort en till efter denna. Han har dessutom gjort allt annat också, från klippning till musik i sann independent anda, detta ska han ha en eloge för då jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är att göra film utan medel.
Men trots att skådespelarna är riktigt dåliga sugs man in i filmen och storyn är intressant, fast inte direkt är nyskapande, så fastnar man. Det beror mycket på bildspråket och klippningen tror jag. Det finns bättre filmen med samma tema t.ex. Witchboard som kom i slutet av 80 talet som är en riktigt klassiker. En av tjejerna har efter denna film fått en karriär som skådis och komiker, nämligen
Nour El-Refai som bla varit med i Frostbiten och den underbara serien Ballar av stål. Där är hon bra, det är hon inte här... Men gillar man quija board filmer ska man nog kolla in denna trots sopiga skådisar.

Betyg: 5 Quijabräden/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar