tisdag 18 juni 2013

Insane

Insane
(Sverige 2010)
Regi: Anders Jacobsson, Tomas Sandquist
Manus: Anders Jacobsson, Tomas Sandquist, Henrik Koelman, Nathan Berry och Mikael Fuchs
Mdverkande: Lars Bethke, Johanna Leamo, Alida Morberg mfl.
Imdb: www.imdb.com/title/tt1491603/

Handling:

Sarah (Leamo) kommer till Brideburn Hotel sent en kväll. Hon har kört vilse på väg till en musikfestival. Hotellägaren David tar emot henne väl och erbjuder henne en god bit mat och ett rum för natten. Men under natten vaknar Sarah av det blixtrar i hennes rum.
Två veckor senare kommer Jenny (Morberg) till hotellet. Hon letar efter sin syster som nu är försvunnen.

Blod/slask:

Jag trodde den skulle vara blodigare än den är, men visst finns det blod. Krossat huvud, kniv genom huvudet och en brutalt avsliten underkäke är en del av det vi bjuds på. Bra effekter, med lite hjälp av cgi på vissa ställen, men det stör inte nämnvärt.

Naket/sex:

Här var det tomt...

Omdöme:

Slasherfilmer från Sverige växer inte på träd direkt. Det har gjorts några försök med blandande resultat. Jag kommer inom kort att skriva några rader om de svenska skräckfilmer jag sett. Den här filmen är inspelad digitalt på engelska. Jag gillar inte riktigt videolooken på bilden, annars är fotot mycket snyggt med små diskreta rörelser hela tiden. Engelska av svenska skådisar har gjorts tidigare med varierat resultat, för det mesta har det fallit pladask ner i golvet. Det gör det lyckligtvis inte här. Några av rollerna är dubbade men de flesta snackar själv, och gör det bra. Anders Jacobsson är väl mest känd som regissör till Evil Ed men har även gjort annat, mest som fotograf.
Storyn i den här filmen är väldigt inspirerad av Psycho och hette från tidernas begynnelse Bates Motel för att vara just en homage till Hitchcocks klassiker, nu bytte man tacksam namn på både motellet och filmen och det gjorde ju inget.
Jag gillar den här filmen. En av de bästa svenska skräckfilmer som gjorts faktiskt. Jag hoppas att herrarna Jacobsson och Sandqvist fortsätter att göra skräckfilmer tillsammans, fast nästa gång kanske på svenska? En bra film med lite hål i storyn här och där, som det ska vara i en slasher. 3 disc utgåvan från Sick films kanske är OOP, men får ni tag på den så kasta er över den. Vi bjuds på filmen i två olika klippningar, en lite snällare och diretors cut. Två bakom filmer, en kort och en lång där man går igenom det mesta från inspelningen, allt från alla problem de hade till klippning och effekter. Mycket bra bakom film. Jag kan helt klart rekommendera den här filmen till de som vill se en lite långsam, men välspelad svensk slasher på engelska, och vem vill inte det?

Betyg: 8 gasmasker/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar