fredag 14 juni 2013

Zero Dark Thirty

Zero Dark Thirty
(USA 2012)
Regi: Kathryn Bigelow
Manus: Mark Boal 
Medverkande:  Jessica Chastain, Mark Strong, Joel Edgerton mfl
Imdb: www.imdb.com/title/tt1790885/

Handling:

Jakten på USA:s främste fiende Usama Bin Laden. Mannen som planerade attentatet mot World Trade Center 11/9 2001.

Blod/slask:

Lite squibbs och lite toryr. Ingen annat.

Naket/sex:

Under en tortyrsekvens drar man ner brallorna på en fånge. Men inget annat.

Omdöme:

Om man inte legat i koma de senaste 12 åren så känner man till historien. När det kablades ut att jänkarna lyckats döda Bin Laden 2011 skulle krigen mot terrorn vara slut, nu vet vi ju att så var inte alls fallet. Det finns alltid någon som kan ta över.
Den här filmen kom 2012, ca ett år efter att Bin Laden dödades. Den ska bygga på förstklassiga källor inom CIA och vara så nära sanningen som möjligt.  Det kommer vi väl aldrig att få redo på, men det skulle helt klart ha kunnat gå till här.
Som vanligt i drömfabriken när något sånt här inträffar så tillverkas det mängder med filmer på samma tema. Det har gjorts tidigare tex i Deep Impact och Armageddon. Då DP hade mindre budget och var mer seriös, medan Armageddon hade en budget som motsvarade ett mindre lands BNP.
Även på denna story har det gjorts flera filmer. En är släppt i Sverige under namnet Code Name Geronimo som Bin Laden tydligen ska ha kallats. Det namnet nämns inte alls i denna film. Den var gjord för teve och billigare. Detta är den här historiens Armageddon.
Är det då en bra film? Jo, det är det. Den är lite lång med sina två och en halv timma och det blir lite segt ibland. Men det är spännande hela tiden i alla fall. Ni som vill ha en riktig actionfilm ska söka er någon annanstans. Det finns action, men detta är mer en thriller, eller till och med drama, men väldigt välspelad och sista halvtimman är väldigt spännande. Klart sevärd film! Mycket flaggviftade blir det, men detta är väl USA största triumf i kriget mot terrorn.

Betyg: 8 bilbomber/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar