onsdag 5 juni 2013

Opera

Opera
(Italien 1987)
Regi: Dario Argento
Manus: Dario Argento och Franco Ferrini
Medverkande: Cristina Marsillach, Ian Charleson, Urbano Barberini mfl
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0093677/

Handling:

När den stora operastjärnan Mara Cecova blir skadad i en bilolycka under repetitionerna av operan Macbeth får hennes stand in, den unga Betty chansen att göra huvudrollen. Det blir en succé. Men på läktaren sitter någon som blir besatt av henne. Snart börjar folk mördas och mördaren tvingar Betty att hela tiden se på när hennes vänner mördas. Mördaren tejpar nålar under hennes ögon som tvingar henne att titta hela tiden. Men vem är det som smyger omkring på operahuset?

Blod/slask:

Inte den våldsammaste av Argentos giallos. Men de mord som finns är riktigt brutala. Vi bjuds på knivaction, ögonutpetning, skjuten genom huvudet och en del till. Alla morden är väldigt snyggt utförda och fast man inte ser allt så gör ljudeffekterna att man rynkar på näsan åt det brutala. Good stuff!

Naket/sex:

En sexscen och en naken kvinna i en säng.

Omdöme:

Visuellt snygg giallo av Argento. Det är inte hans bästa film. Men för att vara en sen giallo från 1987 då giallon storhetstid var förbi är den riktigt bra. Argento har ofta sagt att han drömmer fram sina manus och blir ofta livrädd för sina egna filmer, så även denna. Under inspelningen inträffade en del olyckor som ingen kunde förklara. Argento själv var övertygad om man drabbats av Macbeths förbannelse som flera andra operahus som satte upp pjäsen. Över 140 kråkor användes i filmen, men bara 60 var kvar när inspelningen var över, resten hade flygit iväg och försvunnit.
Denna film var den första som fotades av Ronnie Tylor, som sedan jobbade på flera filmer med Argento, senast hans storslagna comeback till giallon Non ho sonno 2001. Men nog om detta.
Opera har verkligen sina stunder. Musiken i filmen är speciell. Givetvis är det musik från Macbeth, men varje gång det blir ett mord går det över till hårdrock och det funkar väldigt bra.
En del fans av Argento gillar inte den här filmen, men jag tycker den är klart sevärd. Inte den bästa, och inte den sämsta. Den hamnar någonstans i mitten av alla filmer som Argento gjort.

Betyg: 7 kråkor/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar