söndag 23 juni 2013

Rana

Rana
(Sverige 2008)
Regi: Rasmus Tirzitis, Henrik Brandt (prologen)
Manus: Göran Sjögren
Medverkande: Andreas Andersson, Anna Andersson, Viktor Axelsson mfl
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt1604910/ 

Handling:

År 1804 flyttar Lucas Hanning med sin fru och ofödda barn till en stuga i närheten av Ranasjön. En kväll kommer två stråtrövare till stugan och frågar efter korset. Sandra säger inget och blir våldtagen och mördad. Rövarna hittar korset just som Lucas kommer hem. De slår ner honom och slänger honom i en båt. Han förbannar dom och den som kommer i kontakt med korset just innan han blir mördad och knuffad över bord.
Nutid. Två mystiska dödsfall inträffar i närheten av Ranasjön och poliserna Lidman och Nordström kopplas in. Samtidigt hittar en pojke ett silverkors i sjön och tar med sig det. Då börjar det bubbla i vattnet...

Blod/slask:

Inte mycket att hänga i julgranen. Blod ur munnen på skottoffer och lite knivaction.

Naket/sex:

Lika lite här. En våldtäkt, men inget visas, och en kvinna tar sig ett bad och inget visas där heller.

Omdöme:

Var ska jag börja? Detta är lågbudget så det stänker om det.  Det står på imdb, som visserligen inte är den säkraste källan på denna jord, att budgeten låg på 100.000 kr. Det låter ungefär 90.000 för mycket om jag får vara elak. Skådisarna är de flesta amatörer, vissa har varit med i andra lågbudgetfilmer som Die Zombiejäger. De tonåringar som åker iväg på en campingtur och dricker öl som de har smugglat med sig ser ut att vara runt tolv år gamla. Replikerna är inte genomtänkta så mycket och det låter som om vissa skådisar bara levererar dem utan att ens bry sig om vad de säger. 
Sedan finns det vissa klaff fel i filmen, tex så är Sandra som blir våldtagen år 1804 tatuerad på ena överarmen. Poliserna i filmen är extremt amerikaniserade i sitt sätt och drar upp vapnet så fort de går in i ett hus där ingen öppnar när de knackar på. 
Finns det något i filmen som är bra då? Jo, det finns det. Fotot är bitvis rätt snyggt. Det är många fotografer i denna film och det verkar som om halva casten har hållit i kameran vid något tillfälle. Klippningen är bra och tajt, regin i början på filmen, 1800 tals scenerna är bra, i övrigt rätt slapp. Det ska bli kul att se Vilsen som regissören nu håller på med. Av det jag sett av den verkar den vara mycket bättre.
Denna film är inte bra. Storyn hoppar fram och tillbaka och till sist vet man inte riktigt vad man tittar på. Är det en snutaction, thriller, rysare, spökfilm... Det är nog lite av varje och det är minst två genres för mycket.

Betyg: 3 kors/10 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar