onsdag 5 juni 2013

V/H/S

V/H/S
(USA 2012)
Regi: Adam Wingard, Ti West, Chad Villella, Joe Swanberg, Radio Silence, Glenn McQuaid, Justin Martinez, Tyler Gillett, David Bruckner och Matt Bettinelli-Olpin
Manus: Simon Barrett, David Bruckner, Nicholas Tecosky, Ti West, Glenn McQuaid, Simon Barrett, Radio Silence, Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, Justin Martinez och Chad Villella
Medverkande: Calvin Reeder, Lane Hughes, Adam Wingard mfl
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt2105044/

Handling:

Det är svårt att beskriva handlingen på denna film då den är uppbyggd av flera olika kortfilmer. Men grunden är följande. Ett gäng med killar fördriver tiden med att smygfilma folk med sin videokamera. En dag får de ett uppdrag av någon okänd person. De ska bryta sig in i ett hus och leta reda på ett speciellt VHS band som ska vara något alldeles speciellt. De gör så, men hittar en äldre man död i huset och flera hundra VHS band. När de sedan börjar titta igenom banden börjar en efter en att dö.

Blod/slask:

Det finns det gott om. En del av delarna är blodigare än andra. Vi bjuds på lite bita i hals, avskuren hals, lite knivaction och en massa mer. Bra effekter överlag. En del ser ut att vara cgi, men jag har inte fått det bekräftat någonstans.

Naket/sex:

Det finns det också en del av. Gänget i början maskerar sig och smyger på en tjej och sliter upp hennes tröja så hennes bröst blottas. Sedan finns det både sex och naket i de andra delarna också.

Omdöme:

Jag gillar filmer där det finns en grundstory och sedan kan någon berätta eller som i detta fallet visa upp olika korta histoier. Men jag är less på mockymetärer, alltså fejkade dokumentärer som detta är. Den tekniska kvaliten är olika för de olika delarna. Men en sak har de gemensamt. Kameran viftar hit och dit och jag är säker på att om man skulle se denna på bio skulle man bli åksjuk. Det finns exempel på mockymentärer där kameran ändå är still, fast man ser att det är handhållet och det är betydligt skönare att titta på.
Nåväl, denna film är okej, trots kameraviftandet. Víssa delar är väldigt spännande och obehagliga och man sitter på nålar, medan andra är riktigt tråkiga. Men tydligen har bolaget fått tillbaka sina slantar för en uppföljare är på G och kommer senare under året.
Vad som dock är bra är att man använt sig av riktiga gamla videokameror i en del sekvenser så att kvaliten är därefter. Det är olika kameror för olika delar så bilden är olika hela tiden, det gör att det fakriskt ser autentiskt ut. Stort plus.
I övrigt är det bra skådisar i vissa delar och mindre i andra. De praktiska make up effekterna ser bra ut och blodet ser ut som blod.
Gillar man episodfilmer och fejkade dokumentärer ska man givetvis se denna. Gillar man dessutom när kameran viftar och far runt så man knappast ser vad som händer på skärmen, ja då är det en klar tio-poängare. Det gör inte jag...

Betyg: 5 videoband/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar